Nejčastější otázky a odpovědi

Bariatrická chirurgie - výživa 1. díl

Co vše je potřeba udělat z hlediska stravování při přípravě na bariatrický zákrok? Proč je důležité upravit stávající stravovací zvyklosti a na co je dobré se zaměřit?

Bariatrická chirurgie - výživa 3. díl

Jaké jsou zákonitosti druhé fáze stravování po zákroku (kašovitá strava), jak odměřovat a jak docílit toho, abychom měli všechny potřebné živiny?

Bariatrické recepty

Proteinový pudink s tvarohem a drobným ovocem (2 porce)

12 g protein pudinku (1/3 sáčku protein pudinku)
160 ml polotučného mléka
60 g tvarohu v kostce
10 g cukru
80 g ovoce

Jak na to?

Pudink připravte podle návodu. Do mírně zchladlého pudinku vmíchejte nebo metličkou všlehejte tvaroh. Navrch dejte směs čerstvého nebo rozmrazeného ovoce (maliny, borůvky, rybíz atp.).

1 porce = 80 g vařeného pudinku, 30 g tvarohu, 40 g ovoce

 

Kuřecí maso s opečeným bramborem, salátem a dresinkem (1 porce)

50 g kuřecích prsou
Koření na grilované maso
30 g zelenina směs (rajčata, paprika, okurka, ledový salát)
1 čajová lžička olivového oleje
2 čajové lžičky citrónové šťávy
Koření do salátu
Čajová lžička medu
20 g opečených brambor
10 g skyr ochucený pepřem

Jak na to?

Na pánvi nasucho orestujeme maso, lehce okořeníme. Brambory opečeme na teflonové pánvi, kterou předtím mírně potřeme olejem. Připravíme si zeleninu a zálivku z oleje, medu, koření a citrónové šťávy. Skyr opepříme, popř. podle chuti mírně osolíme.

1 porce = 40 g pečeného masa, 30 g zeleninový salát, 20 g brambory, 10 g skyr

 

Čočkový salát s vejcem

10 g červené papriky
20 g ředkvičky
35 g bílek
25 g vařené čočky
5 g černé olivy
10 g majonéza
Petrželová nať

Jak na to?

Uvařenou čočku smícháme s nakrájenou zeleninou, olivami a bílkem. Navrch dáme majonézu a posypeme petrželkovou natí.

 

 

Bariatrie pomůže s obezitou i diabetem

Obezita je v posledních letech celosvětový problém, který trápí stovky milionů lidí. Jen v České republice se jedná až o milion mužů a žen. S narůstající hmotností roste i riziko dalších nemocí. Je zcela běžné, že dotyčný jedinec trpí diabetem 2. typu nebo závažnými srdečními potížemi. Počáteční cestou, jak se zbavit kil a přidružených nemocí, mohou být bariatrické operace (operace žaludku). Operace žaludku je obecně vhodná při BMI 40 a vyšším. Diabetici ji ale běžně podstupují již při hodnotách BMI nad 35, a v poslední době i od BMI nad 30, tedy od lehkého stupně obezity.

Operace žaludku pomáhá nejen od kilogramů a od cukrovky 2. typu. Se snížením hmotnosti souvisí ve více než polovině případů mimo jiné také zlepšení zvýšené hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku, vyřešení metabolického syndromu, úspěšné řešení bércových vředů, spánkové apnoe, stresové močové inkontinence.

„Je důležité si uvědomit, že bariatrie je vlastně nejsilnější léčebnou metodou cukrovky 2. typu, a proto bychom její potenciál měli využívat více. Sám se snažím pacienty, u kterých cukrovka není dobře kompenzována, přesvědčit, že operační léčba je pro ně dobrou možností, jak předejít dlouhodobým komplikacím. Navíc snížení hmotnosti ovlivňuje pozitivně i řadu dalších přidružených onemocnění včetně vysokého krevního tlaku a poruchy metabolizmu lipidů. Mám řadu pacientů, u kterých mi trvalo poměrně dlouho, než s operací souhlasili. Dnes sami uznávají, že tak dobrý výsledek ani nečekali a že se jim žije po operaci mnohem snadněji“, pokračuje prof. Haluzík.

Diabetikům pomůže nejvíce bypass nebo tubulizace

Lepší kontrole (tzv. kompenzaci) cukrovky pomůže jakékoli snížení hmotnosti. Společným znakem moderních operací je to, že se provádí laparoskopicky a vyžadují pouze několikadenní pobyt v nemocnici. „Doporučení pro chirurgickou léčbu cukrovky, vzešlá z II. Diabetes Surgery Summitu v roce 2016, hovoří o čtyřech operacích, u kterých je efekt prokázán srovnávacími studiemi s léčbou konservativní, z nich jsou nejčastěji užívané žaludeční bypass a tubulizace žaludku. Další operace, například žaludeční plikace, zatím takové porovnání nemají, a tedy zatím nejsou oficiálně uznány jako standart,“ vysvětluje MUDr. Martin Hrubý, předseda sekce bariatrické a metabolické chirurgie České obezitologické společnosti.

Jaké jsou typy operací?

Volba typu bariatrické operace závisí na konkrétních problémech a stavu pacienta. Obecně se dají zákroky rozdělit na restrikční – to jsou operace, při kterých se zmenšuje kapacita žaludku, a na malabsorpční – tedy takové, u kterých se zmenšuje prostor pro vstřebávání potravy v trávicím ústrojí. Některé operace kombinují oba přístupy. Mezi nejčastější bariatrické zákroky patří rukávovitá resekce žaludku – tubulizace (53 % ze všech výkonů) a gastrický bypass (35 % všech výkonů). Asi mediálně nejznámější bandáž žaludku se již používá zcela výjimečně pro statisticky nejhorší výsledky (3 % všech výkonů).

Typ operace

Podstata operace

Cíl

Rukávovitá resekce žaludku (tubulizace žaludku)

zmenšení žaludku o 70–85 % formou podélného přeříznutí a odstranění části žaludku

zmenšit kapacitu žaludku + snížit pocit hladu (odstranění části buněk vytvářejících tzv. hormon hladu)

Gastrický bypass

rozdělení žaludku na menší (horní) část, která zůstává funkční, a na větší (dolní) část, která se při operaci vyřazuje „z provozu“ stejně jako část tenkého střeva

 

zmenšit kapacitu žaludku + antidiabetický efekt (zmenšit plochu pro vstřebávání potravy) + změny hladin střevních hormonů

Plikace žaludku

zanoření části žaludku dovnitř a podélné zašití

zmenšit kapacitu žaludku

Bandáž žaludku

přiškrcení horní části žaludku pomocí silikonového kroužku

 

zmenšit kapacitu žaludku

Výživa po bariatrické operaci

 

Na následujících řádcích se nebudeme zabývat stravou v pooperačním období, ale podíváme se, jak má vypadat váš běžný jídelníček.

Co je důležité?

  • pečlivé odměřování velikosti porce na 150 ml (pozor, nezaměňte ml za gramy, není to totéž!)
  • jíst pravidelně 5x denně, dodržovat pauzu mezi jednotlivými jídly 3 hodiny
  • vyvarovat se jídla i v malém množství mezi jednotlivými porcemi
  • tekutiny přijímat odděleně od pevné stravy (rozestup před jídlem 30 a po jídle 60 minut), tekutiny popíjet, nepít najednou objem větší než 150 ml
  • pečlivě kousat, nehltat, jíst a pít pomalu
  • vyvarovat se doplňků stravy nebo potravin s vysokým obsahem rozpustné vlákniny (psyllium, chia semena)
  • nekonzumovat potraviny s vysokou energetickou hodnotou a nízkou hodnotou nutriční (fast food, sladkosti, nutella, koblihy, uzeniny, tučná masa atp.)
  • nepít slazené nápoje
  • nepřehánět to s alkoholem
  • dbát na dostatečný příjem bílkovin (denní příjem bílkovin by měl být alespoň 60 g)
  • dbát na pestrý jídelníček
  • v případě malabsorpčních zákroků důraz na celoživotní substituci multivitaminovými preparáty, vápníkem, železem, vitaminem K a vitaminem D

Bílkoviny

Z hlavních živin je nutné věnovat největší pozornost bílkovinám.

Příjem bílkovin bývá nízký zejména v prvním roce po operaci, kdy je redukce hmotnosti nejvyšší. Nedostatek bílkovin ve stravě pak může vést k pocitům hladu a ve výsledku k porušování redukčního režimu. Projevem dlouhodobějšího nedostatečného příjmu bílkovin je únava, otoky, zhoršené hojení ran a vypadávání vlasů. Mírné vypadávání vlasů je sice v prvních měsících po bariatrické operaci normální, pokud ale přetrvává i po 6 měsících od zákroku, je třeba myslet na deficit proteinů. Rizika plynoucí z nedostatečného příjmu bílkovin se zvyšují při stavech spojených se zvýšenou potřebou bílkovin, jako je například těhotenství nebo závažnější infekce.

Podle současných doporučení by měl minimální příjem bílkovin činit 60 g/den a až 1,5 g/kg ideální tělesné hmotnosti, v individuálních případech až 2,1 g/kg ideální tělesné hmotnosti. V případě biliopankreatické diverze je minimální doporučený příjem bílkovin 90 g, lépe však 120 g/den.

Doporučeného příjmu bílkovin není snadné dosáhnout, a to z několika důvodů. Obsah bílkovin je v mnohých potravinách nízký. Příčinou nedostatečného příjmu bílkovin může být i laktózová intolerance vedoucí k vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku. Zajištění adekvátního příjmu bílkovin může být problematické u osob, které z různých důvodů odmítají maso nebo nekonzumují ryby či mléčné výrobky. V případě, že není možné dosáhnout optimálního množství bílkovin z běžných zdrojů, jsou řešením doplňkové proteinové nápoje, tyčinky a modulární dietetika (např. Protifar, Fresubin® protein powder). Doplňky bílkovin (v množství alespoň 30 g/den) mohou napomoci dosáhnout odpovídajícího příjmu bílkovin v prvním období po operaci. Velmi důležitá je spolu s množstvím bílkovin i jejich kvalita. Vhodnými zdroji bílkovin jsou vejce, maso, tvrdé sýry, luštěniny, sójové výrobky, případně proteinové doplňky stravy na bázi syrovátky.

Tabulka: Obsah bílkovin ve vybraných potravinách rostlinného i živočišného původu

Druh potraviny

Obsah bílkovin (100 g)

Brokolice

4,4

Celozrnné pečivo

9-10

Cottage sýr

13

Čočka (v suchém stavu)

27

Eidam 30 % t.v.s.

27

Játra (průměr)

17

Jogurt

4-5

Jogurtové mléko, mléko, kefír

3

Mandle

17,5

Maso, ryby

(15) 20-23

Mouka bezlepková Jizerka

3,7

Rýže natural

7,5

Skyr

10

Šunka nejvyšší jakosti

17

Tofu

15,5 – 16,5

Tvaroh polotučný (kostka)

18

Tvaroh polotučný (vanička)

10

Tvrdý tvaroh

28

Vejce

11

 

Pomůcky pro sestavení vyváženého jídelníčku

Lepší představu o podobě vyváženého jídelníčku po bariatrické operaci pomáhá nastínit tzv. bari-talíř. Ukazuje, jakým způsobem by měla být porce o objemu 150 ml rozdělena na dezertním talíři. S ohledem na zvýšený příjem bílkovin by polovinu talíře měly zaujímat potraviny bohaté na bílkoviny, o druhou půlku se dělí sacharidy a zelenina. Častá je tendence zcela vyřazovat obiloviny a výrobky z nich ze stravy, má to však svá rizika. Především celozrnné obiloviny jsou zdrojem nerozpustné vlákniny, která příznivě působí na zažívání a jsou rovněž zdrojem bílkovin. Dalším důvodem pro zařazování obilovin je obsah vitaminů B skupiny. Z tuků mají být upřednostňovány tuky s převahou mono a vícenenasycených mastných kyselin (řepkový, olivový olej, oleje z ořechů a semen, rybí tuk).